Omdat ieders idee van comfort uniek is, is er geen algemeen antwoord op deze vraag dat voor alle situaties geldt. Toch laten meerdere personen weten dat vrouwencondooms niet alleen prettig, maar ook makkelijk zijn.
Voor je aan seksuele activiteit begint, moet je je vertrouwd maken met het juiste gebruik van het condoom door de gebruiksaanwijzing te lezen en een paar keer te proefliggen. Je zou zorgeloze seks met een vrouwencondoom moeten kunnen hebben als je de tijd neemt om van tevoren een beetje te plannen.
Als je erover denkt een vrouwencondoom uit te proberen…
…moet je je voorbereiden door eerst wat onderzoek te doen. Omdat er nu een grote verscheidenheid aan merken en soorten verkrijgbaar is, is het van essentieel belang dat je eerst even een beetje onderzoek doet om erachter te komen welke past bij jou en je eisen.
Als je een condoom in handen hebt, zorg er dan voor dat je de gebruiksaanwijzing grondig doorleest voor je het in gebruik neemt. Zo ben je er zeker van dat je het op de juiste manier gebruikt en krijg je het hoogst mogelijke comfort. Gebruik het bijvoorbeeld in combinatie met Durex glijmiddel of een ander soort glijmiddel.
Hoe effectief zijn condooms die speciaal voor vrouwen gemaakt zijn?
Vergeleken met condooms voor mannen hebben condooms voor vrouwen een wat lagere doeltreffendheid. De doeltreffendheid van geboortebeperking wordt beoordeeld op basis van regelmatig en ideaal gebruik.
Het slagingspercentage van inwendige vrouwencondooms ligt meestal tussen 79 en 95 procent, afhankelijk van hoe goed ze gebruikt worden; voor dagelijks gebruik is het slagingspercentage 79 procent. Uitwendige condooms hebben bij correct gebruik een slagingspercentage van 98 procent en bij gewoon gebruik 87 procent.
Inwendige condooms hebben een uitvalpercentage van 5 procent bij ideaal gebruik…
…en een percentage van 21 procent bij typisch gebruik. Uitwendige condooms hebben een mislukkingspercentage van 2 procent bij ideaal gebruik, terwijl dat oploopt tot 13 procent bij gemiddelde gebruik. Inwendige condooms hebben, bij juist gebruik, de mogelijkheid om de overdracht van seksueel overdraagbare infecties (soa’s) te voorkomen.
Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van vrouwencondooms?
Voordelen:
- Seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals HIV, kunnen voorkomen worden door het gebruik van vrouwencondooms.
- Ze zijn een doeltreffend middel om zwangerschap te voorkomen, mits ze correct gebruikt worden.
- Je hoeft dit alleen te gebruiken als je aan seksuele activiteit deelneemt.
- Er zijn geen belangrijke bijwerkingen om bezorgd over te zijn.
Nadelen:
- Sommige partners vinden het inbrengen van een condoom niet fijn. Je kunt dit omzeilen door er van tevoren over te praten of door de handeling ervan een onderdeel van het voorspel te maken.
- Ook al zijn vrouwencondooms duurzaam, ze kunnen toch beschadigd raken als ze niet op de juiste manier gebruikt worden.
- Vrouwencondooms kunnen wat duurder zijn, omdat ze niet zo algemeen verkrijgbaar zijn als mannencondooms.
Inwendige condooms zijn een aangenamere, allergievrije en succesvollere methode om ongewenste zwangerschappen te voorkomen dan uitwendige condooms. Ook soa’s kunnen voorkomen worden als ze op de juiste manier gebruikt worden. Als je niet zeker weet hoe je ze moet inbrengen of verwijderen, raadpleeg dan de juiste gebruiksaanwijzing op de doos. Je kunt ze gebruiken met elk glijmiddel van je voorkeur, zonder dat de werking minder goed wordt.