Wellness Info
You Are Reading
Wat is precies ‘gezonde voeding’?
0

Wat is precies ‘gezonde voeding’?

Wil je een gezonder, gelukkiger leven leiden? Ben je toe aan betere relaties en meer succes op je werk? Zo ja, dan is het tijd om de juiste voedingsmiddelen te gaan eten.

Voor we ingaan op specifieke voedingsmiddelen die je leven beter zullen maken, laten we eerst eens bekijken wat gezonde voeding is. Gezond voedsel is heel en onbewerkt en bevat geen kunstmatige ingrediënten of conserveringsmiddelen. Het is niet genetisch gemanipuleerd en bevat geen GMO’s (genetisch gemodificeerde organismen). Gezond voedsel levert ook essentiële vitaminen en mineralen, en vezels. Tenslotte is gezond voedsel vers-je moet de datum op de verpakking kunnen lezen! Nu we weten waaruit gezonde voeding bestaat, laten we eens kijken naar enkele van de beste keuzes voor een betere gezondheid.

Fruit en groenten

Een van de beste dingen die je voor je gezondheid kunt doen is meer fruit en groenten eten. Groenten en fruit zitten boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten, die je cellen helpen beschermen tegen schade. Ze bevatten ook vezels, die je spijsverteringsstelsel gezond helpen houden. Enkele van de beste groenten en fruit voor een betere gezondheid zijn :

– Bieten: Bieten zijn rijk aan foliumzuur, wat belangrijk is voor zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden. Ze zijn ook een goede bron van vezels en kalium.

– Broccoli: Broccoli bevat veel vitamine C en K, en ook vezels. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij de bescherming van tegen kanker.

– Bosbessen: Bosbessen zijn een goede bron van antioxidanten, die je cellen helpen beschermen tegen beschadiging. Ze zijn ook rijk aan vezels en vitamine C.

– Boerenkool: Boerenkool is een voedingsrijk bladgroen dat rijk is aan vitamine A, C en K, en aan vezels. Het heeft anti-ontstekingsbevorderende eigenschappen.

– Zoete aardappelen: Deze zijn heerlijk en voedzaam, en kunnen je stemming helpen verbeteren omdat ze tryptofaan bevatten. Ze bevatten ook veel vitamine A en C, en vezels.

Als je gezond probeert te eten met een budget, let er dan op dat je in de uitverkoop fruit en groenten koopt die in het seizoen zijn. Zoek ook naar diepvries- of ingeblikte versies van artikelen die je normaal vers zou kopen.

Vlees

Mensen die geen vlees eten denken vaak dat als ze de proteïnen willen binnenkrijgen die ze nodig hebben, het nodig is om dierlijke producten te eten, zoals eieren of zuivel. Dit is echter niet waar! Je kunt de eiwitten die je nodig hebt gemakkelijk halen uit plantaardige voedingsmiddelen zoals bonen, erwten, linzen . In feite krijg je, als je je eiwitten uit plantaardige bronnen haalt, alle voordelen die horen bij het eten van groenten en fruit. Enkele van de beste keuzes voor vleesalternatieven zijn:

– Bonen: Er is een enorme variatie als het om bonen gaat, dus er is voor elk wat wils! Zwarte bonen, pinto bonen, black eyed peas, garbanzo bonen (kikkererwten), kidneybonen en limabonen zijn maar enkele voorbeelden. Bonen zijn ook goedkoop en gemakkelijk te bereiden en ze zijn rijk aan vitamine C en A, en aan vezels.

– Erwten: Net als bonen is er een grote verscheidenheid als het om erwten gaat. Dit maakt erwten tot een uitstekende keuze, want ze kunnen zowel in zoete als hartige gerechten gebruikt worden. Erwten zijn vezelrijk, en bevatten ook vitamine C en K.

– Linzen: Linzen zijn een goede bron van eiwitten, en ook van vezels, foliumzuur en ijzer. Ze zijn gemakkelijk te bereiden en kunnen in allerlei gerechten gebruikt worden.

– Tofu: Tofu wordt gemaakt van sojabonen, en is een goede bron van eiwitten, calcium en ijzer. Het heeft een milde smaak die het veelzijdig genoeg maakt om in zowel zoete als hartige gerechten te gebruiken.

Als je op zoek bent naar recepten met plantaardige vleesalternatieven, zijn er genoeg kookboeken en websites beschikbaar die je op weg helpen.

Noten en zaden

Een andere uitstekende bron van eiwitten, vezels en voedingsstoffen zijn noten en zaden. Noten en zaden zijn ook een goede bron van gezonde vetten, die belangrijk zijn voor de gezondheid van de hersenen en kunnen helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Enkele van de beste noten en zaden voor een betere gezondheid zijn:

– Amandelen: Amandelen zijn rijk aan vezels, magnesium, kalium en vitamine E. Ze hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen beschermen tegen kanker.

– Walnoten: Walnoten zijn een goede bron van omega-3 vetzuren, die belangrijk zijn voor de gezondheid van het hart. Ze zijn ook een goede bron van vezels, magnesium en antioxidanten.

– Pompoenpitten: Pompoenpitten zijn een goede bron van zink, magnesium en omega-3 vetzuren. Ze hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen beschermen tegen kanker.

– Chiazaden: Chia zaden zijn een goede bron van vezels, omega-3 vetzuren, calcium en antioxidanten. Ze kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en kunnen ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

– Lijnzaad: Lijnzaad is een goede bron van vezels, omega-3 vetzuren, lignanen (een soort fytonutriënten) en vitamine E. Lignanen kunnen helpen beschermen tegen kanker, en lijnzaad kan ook de gezondheid van het hart helpen verbeteren.

Net als voor noten en zaden zijn er veel kookboeken en websites met recepten waarin deze gezonde ingrediënten verwerkt zijn.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid van de hersenen, de gezondheid van het hart en het voorkomen van chronische ziekten. Helaas zijn veel mensen een tekort aan deze vetzuren. Gelukkig is het verhogen van je inname van omega-3 vetzuren gemakkelijk als je voedingsmiddelen als lijnzaad , chiazaad en walnoten aan je dieet toevoegt.

Het opnemen van deze vijf superfoods in een gezond dieet zal je helpen je goed te blijven voelen en er jong uit te zien, terwijl het je ook beschermt tegen veel chronische ziekten. Onderzoek wijst er zelfs op dat je door het eten van zelfs maar een of twee porties peulvruchten per week (bonen, erwten of linzen) je risico op hart- en vaatziekten met 25 procent kunt verminderen . Uit dezelfde studie bleek dat mensen die peulvruchten aten 10 procent minder kans hadden op het krijgen van kanker, vergeleken met mensen die geen peulvruchten aten.