Wellness Info
You Are Reading
3 manieren om optimaal gebruik te maken van je vrije tijd
0

3 manieren om optimaal gebruik te maken van je vrije tijd

Als je op school of college zit, heb je een overvloed aan vrije tijd om handen. Wat kun je doen om deze kans optimaal te benutten? Hier zijn 3 ideeën over hoe je er productief gebruik van kunt maken.

1) Kies een onderwerp dat je interesseert en leer erover

Als er iets is waar je altijd al meer over wilde weten maar nooit eerder de tijd voor had, dan is dit de kans om je er goed in te verdiepen. Als er tijdens de zittijd of de zomervakanties lessen over dit onderwerp beschikbaar zijn, schrijf je er dan zo mogelijk voor in – ook al komen ze niet overeen met je hoofdvak, ze zullen je toch de moeite waard zijn en je dingen leren die bijna onmogelijk te weten te komen zouden zijn zonder naar een goede universiteit te gaan.

Als je geen lessen kunt vinden, zijn er genoeg andere manieren om zelf over je gekozen onderwerp te leren – via boeken, documentaires op YouTube, online cursussen, of lezingen. Er zullen onderweg veel dingen zijn die je interesseren. Niet alleen is het gunstig om je kennis uit te breiden en wat nieuwe dingen te ervaren, maar dit maakt het ook gemakkelijker om je te concentreren als je iets formeler leert, omdat je al wat achtergrondinformatie over het onderwerp hebt.

Wil je wat advies over wat voor lessen/lezingen/boeken enz. je moet bekijken, lees dan verder!

2) Verbreed je horizon door te gaan reizen of culturele activiteiten te ondernemen

Ook als dat allemaal wat te tijdrovend klinkt en je liever gewoon ontspant, kun je altijd naar het buitenland gaan of de cultuur van je land meer diepgaand ervaren. Er zijn veel goedkope mogelijkheden: nu bussen, treinen en vluchten steeds betaalbaarder worden en de opkomst van budget luchtvaartmaatschappijen als Ryanair en Wizz Air ongelooflijk lage prijzen voor vliegtickets bieden, is het nog nooit zo gemakkelijk geweest om lange afstanden af te leggen. Woon je in de buurt van een stad waar een buitenlands consulaat is, dan kun je misschien zelfs gratis een visum krijgen (hoewel dit niet aan te raden is als je school/college zulke bezoeken niet toestaat).

Als de reiskosten geen probleem voor je zijn maar er momenteel gewoon geen aantrekkelijke aanbiedingen zijn, waarom dan niet wat geld sparen? Heb je nog een paar maanden voor je volgende vrije termijn of vakantie, dan kun je het je waarschijnlijk wel veroorloven ergens heen te vliegen als je de rest van de tijd thuis blijft.

Als reizen geen optie is, zijn er genoeg andere dingen die je in de plaats kunt doen. De meeste landen hebben nationale parken die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken om er prachtige landschappen te zien en in contact te komen met de natuur, plus deze hebben meestal gratis toegang. Je kunt ook gebruik maken van speciale aanbiedingen voor musea e.d., lid worden van een club/groep/organisatie die met je interesses te maken heeft, boeken lezen van plaatselijke auteurs, films bekijken die zich afspelen in het land dat je bezoekt of over de geschiedenis ervan, kunstzinnige & ambachtsbeurzen bezoeken…

3) Pak een nieuwe hobby op

Misschien was je al een tijdje van plan een nieuwe vaardigheid te leren, al is het maar iets eenvoudigs. In je vrije tijd heb je de gelegenheid om lessen te gaan volgen of je in te lezen over hoe je het zelf kunt doen. Als je een interessante cursus gevonden hebt aarzel dan niet en reserveer meteen je plaats. Deze cursussen kunnen duur zijn, dus er zijn misschien niet genoeg plaatsen meer, vooral niet in de zomer als de meeste mensen vrij zijn van werk (of universiteit in dit geval). Dit is de beste tijd voor jou, als student, om het op te nemen en het hele jaar door te oefenen.

Als je niet veel op hebt met lessen dan zijn er genoeg andere manieren om iets nieuws te leren: websites, online leerprogramma’s, YouTube video’s… Het kost misschien wat meer moeite dan gewoon voor een les te betalen, maar het zal op die manier veel leuker zijn. Je kunt zelfs in de pauze een paar verschillende hobby’s uitproberen en uitvinden waar je het meest in geïnteresseerd bent.